top of page

HACCP; wat zijn de Regels rondom voedselveiligheid?


Je bent een ster in de keuken en dit talent vormt nu de basis van jouw bedrijf. Je hebt een droom om heel Nederland te voorzien van pure, gezonde en (h)eerlijke producten. Versbereide juices bomvol groente en fruit, zalige (vegan) maaltijden of creaties van chocolade om je vingers bij af te likken. Ongeacht wat voor heerlijks jij via jouw (web)shop verkoopt, zodra je met voedingsmiddelen werkt, krijg je te maken met de regels rondom voedselveiligheid.


HACCP

Om de voedselveiligheid te waarborgen, zijn er de HACCP-richtlijnen opgesteld. Deze afkorting staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Oftewel, de gevarenanalyse en kritische controlepunten in jouw productieproces.

Deze risico-inventarisatie geldt voor alle voedingsmiddelen. Hieronder worden alle eet- en drinkwaren verstaan, inclusief de hulp- en grondstoffen die je daarvoor gebruikt.

Fun Fact: Het HACCP-systeem werd in de jaren 60 bedacht door NASA, om het eten voor astronauten te controleren.

Betrokken instanties

De HACCP is opgesteld door de Codex Alimentarius, naar de Latijnse omschrijving voor voedingsmiddelenwet. De Codex is een VN-organisatie en valt onder de verantwoordelijkheid van de FAO (Food and Agricultural Organization) en WHO (World Health Organization). Aan de Codex nemen 189 landen en de EU deel. In ons land houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezicht op naleving van deze regelgeving.

De 7 basisprincipes

Het HACCP-systeem is gebaseerd op 7 basisprincipes:

1. Inventariseer alle mogelijke gevaren

2. Bepaal de Critical Controle Points (CCP)

3. Stel per CCP een norm vast

4. Stel vast hoe je de CCP monitort

5. Leg per CCP corrigerende maatregelen vast

6. Controleer je HACCP-plan periodiek

7. Organiseer een systeem voor documentatie en registratie


Plan van aanpak

Produceer, verwerk of distribueer je voedingsmiddelen? Dan leg je in een voedingsveiligheidsplan vast waar de mogelijke gevaren zitten in elke fase van jouw werkproces en hoe je deze kunt voorkomen. Dit plan moet voldoen aan de voorwaarden van de Verordening (EG) Nr. 852/2004 en zal worden beoordeeld door NVWA.

Geen zin om zelf een voedselveiligheidsplan op te stellen? Vraag dan de hygiënecode op bij jouw brancheorganisatie via deze link. Per sector is er zo’n plan opgesteld die officieel erkend wordt. Vergeet ook niet om in je Algemene Voorwaarden op te nemen dat jij volgens de HACCP richtlijnen werkt!


Tot slot

Naast de HACCP-richtlijnen krijg je onder andere ook te maken met de Warenwet en eventueel de Wet dieren, mocht je dierlijke producten verwerken. Ons advies is daarom dat je je goed inleest in de wet- en regelgeving die voor jouw onderneming geldt. Heb je nog vragen op dit gebied? Neem vooral contact met ons op via 020 2157 465 of boek een Online Advies hieronder.

Comments


Hulp nodig?

bottom of page