top of page

Welke programma's zijn AVG-proof?


In verschillende blogs zijn we ingegaan op onderwerpen die van belang zijn bij de verkrijg en verwerking van persoonsgegevens. Zo heb je in hier kunnen lezen dat Google Analytics binnenkort mogelijk niet meer is toegestaan in Nederland omdat de dienst in strijd zou zijn met de Algemene verordening gegevens bescherming (AVG) wegens de ongeldigheidsverklaring van het privacy shield tussen Europa en de Verenigde Staten. Daarom wordt het nu tijd om eens te gaan bekijken welke programma’s wél AVG-proof zijn. Fathom Analytics We trappen af met Fathom Analytics. Fathom is een eenvoudige software waarmee een beperkte hoeveelheid informatie over bezoekers kan worden verzameld. Deze software biedt namelijk statistieken over het aantal bezoekers en weergaven, welke pagina’s het meest bekeken worden, welke apparaten gebruikt worden en ook welke browsers gebruikt worden. Hoewel deze software afkomstig is uit Canada, heeft de Europese Commissie gesteld dat Canada onder adequate landen valt waarmee deze software dus voldoet aan de regels van de AVG.


Matomo Analytics

Matomo is een populaire software om bezoekersstatistieken mee op te kunnen vragen. De grafieken van Matomo zijn vergelijkbaar met die van Google Analytics. Het grote verschil tussen deze twee softwares is echter dat bij Matomo gebruikers de volledige controle hebben over de gegevens die worden verzameld en dat deze gegevens daarnaast worden opgeslagen in een database op een eigen serverruimte. Matomo biedt namelijk een zogenoemde ‘self-host’ versie aan waarmee je zelf kunt bepalen waar gegevens terecht komen en deze gegevens dus met niemand deelt. Naast de self-host versie biedt Matomo ook een zogenoemde cloud-versie aan. De cloud-versie blijkt helaas minder AVG-proof aangezien er bij deze service verschillende Amerikaanse diensten worden gebruikt voor de verwerking van persoonsgegevens die je verzamelt. De self-host variant blijkt vooralsnog een goed alternatief en is dus wel AVG-proof.


Plausible Analytics Plausible is een software waarvan de broncode (ook wel de sources) is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor iedereen. Dit betekent dat iedereen deze software kan en mag kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder dat je mogelijke rechten schendt. Het in Estland gevestigde bedrijf maakt alleen gebruik van servers die in de EU staan. Daarnaast biedt Plausible Analytics net zoals Matomo Analytics een self-host versie aan waarmee je zelf kunt bepalen waar gegevens terecht komen. Plausible Analytics stelt dan ook volledig AVG-proof te zijn omdat zij geen persoonsgegevens verwerken en daarnaast ook geen gebruik maken van cookies.

Simple Analytics

De laatste software die we toelichten is Simple Analytics. Met Simple Analytics kun je gemakkelijk en gebruiksvriendelijk gegevens verzamelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel bezoekers je hebt, welke pagina’s het meest bekeken worden en waar bezoekers afkomstig van zijn. Je kunt echter niet net zoveel gegevens verzamelen als met Google Analytics omdat Simple Analytics (zoals de naam ook al zegt) echt alleen de ‘simpele’ basisgegevens verzameld. Simple Analytics is dan ook wel te vergelijken met Fanthom Analytics. Simple Analytics is daarnaast een Nederlands bedrijf met serves in Nederland (ja, echt!). Wat ons betreft een volledig AVG-proof software waar gemakkelijk mee te werken is.


Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg AVG-proof opties om toch data te kunnen verzamelen zonder het risico te lopen dat je wet- en regelgeving schendt. Indien de bovengenoemde softwares niet aansluiten bij jouw wensen, kijk dan eens bij de softwares Piwik Pro en Splitbee.


Heb je nog vragen of Google Analytics of wil je een scan van jouw bedrijf? Neem dan hieronder contact met ons op!

Comentarios


Hulp nodig?

bottom of page